Limarska galanterija

Kuke

Kuke se prve postavljaju pri montaži oluka. Potreban pad za postavljanje oluka je 2mm/m1. Nosač oluka – kuka omogućava pričvršćivanje oluka na krov. Čelične kuke se cinkuju, a one koje se ugrađuju uz oluke u boji su dodatno plastificirane bojom.

U ponudi imamo slijedeće vrste kuka:

  • kuke za polukružni oluk 33
  • kuke za polukružni oluk 28
  • kuke za mali četvrtasti oluk rš.33 cm
  • kuke za veliki četvrtasti oluk rš.50 cm

Kuke se montiraju na svaki rog. Za dužine preko 10 m poželjno je postaviti dva slivnika ili odvodne cijevi. Tada se pravi pad oluka od sredine prema krajevima.

Šelne

Šelne imaju ulogu držača odvodnih cijevi a montiraju se na zid na vertikalnom rastojanju od najviše 2m. U ponudi su standardne šelne za cijev Ø 100 a pored njih tu su i šelne za druge cijevi kao što su ø 80 i ø120, odnosno šelne za kvadratne cijevi različitih dimenzija. Standardna dužina klina je 17 cm a može biti i duža po potrebi u zavisnosti od debljine izolacije na objektu.

Koljena

Koljena su elementi koji služe za usmjeravanje sistema odvodnje oborinskih voda u željeni smjer. Koljena se kao i same olučne cijevi izrađuju od pocinčanog lima, ali i od drugih materijala od kojih se izrađuju cijevi, zatim se plastificiraju u boju prema želji i potrebi. U praksi se najčešće koriste standardna koljena od 72° za promjer cijevi Ø100, pocinčana ili u različitim bojama. Međutim, zavisno od potrebe koriste se i drugi promjeri kao što su Ø120 ili Ø80.

Štucne

Štucna ili kotlić jeste spoj oluka i slivnika. Ugradnja je laka i brza i ne zahtjeva lemljenje. Postoje u velikom izboru dimenzija, kao što su: 280/ø80, 280/ø100, 333/ø80, 333/ø100, 333/ø120. Za kvadratne oluke štucne se ručno izrađuju u nekoliko oblika i dimenzija, zavisno od konkretne potrebe, funkcije ili estetskih zahtjeva.

Perforirana mrežica

Perforirana mrežica za zračni most služi za cirkulaciju zraka odnosno spriječava stvaranje kondenzacije kod krovom, a ujedno spriječava ulazak i naseljavanje ptica pod krov. U ponudi je plastična i limena mrežica, različitih boja, širine do 10 cm.

Zatvarači za oluk

Zatvarači za oluke su završni element za zatvaranje bočnih strana oluka. Proizvode se od identičnih limova i u identičnim bojama kao i oluci. Svojim dimenzijama su prilagođeni olucima.

Vijci za montažu lima

Prilikom montaže limarije i limenih krovova koriste se samobušeći vijci za lim različitih dimenzija.

Silikoni i zaptivna masa

U savremenoj limarskoj profesiji umjesto standardnog načina lemljenja, koristi se profesionalna silkonska masa i brtvila.

Osnovne prednosti upotrebe su:

  • smanjuju rok izvođenja radova,
  • izuzetna elastičnost u širokom temperaturnom rasponu,
  • izvrsno prijanjanje na najrazličitijim površinama,
  • izuzetna otpornost na sve klimatske uvjete (kišu, vjetar, sunčevu svjetlost),
  • dug rok trajanja.